Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 30 d.


RUSIJOS AGRESIJA
Prognozės nepasitvirtino: Rusijos ekonomika auga greičiau nei labiausiai išsivysčiusių pasaulio valstybių, įskaitant JAV
Arvydas Jockus

Rusijos bendrasis vidaus produktas šiemet augs 3,2 proc., o tai yra gerokai daugiau, nei augs Jungtinės Karalystės, Prancūzijos ir Vokietijos ekonomikos, prognozuoja Tarptautinis valiutos fondas (TVF).

Įtakinga institucija nurodo, kad Rusijos eksportas išliko stabilus, o vyriausybės išlaidos išliko didelės, o tai prisideda prie augimo.

Pagerino Rusijos prognozes

Nepaisydamas taikomų sankcijų Kremliui dėl plataus masto invazijos į Ukrainą, TVF pagerino Rusijos ekonomikos prognozes – šiemet šios šalies bendrojo vidaus produkto (BVP) augimas pranoks visas išsivysčiusias pasaulio ekonomikas.

TVF direktoriaus pavaduotoja Petya Koeva Brooks aiškina, kad Rusijos BVP augimą skatina privačių ir valstybinių įmonių investicijos, aukštas vartojimo lygis ir didelis naftos eksportas.

Rusija yra viena didžiausių naftos eksportuotojų pasaulyje, o Vakarų sankcijos agresorei nė motais.

Vasario mėn. paskelbtas BBC tyrimas atskleidė, kad, nepaisant sankcijų, milijonai barelių degalų ir kitų antrinių produktų, pagamintų iš rusiškos naftos, vis dar importuojama į Jungtinę Karalystę.

Įtariama, kad rusiškos kilmės degalais plačiai prekiaujama ir Europos Sąjungoje.

Kitur padėtis prastesnė

Išskyrus Rusiją, TVF sumažino šių metų prognozes visoje Europoje ir Jungtinėje Karalystėje, kur šiemet tikimasi 0,5 proc. augimo.

Tokiu būdu Jungtinė Karalystė tampa silpniausia tarp išsivysčiusių G 7 grupės valstybių po Vokietijos.

G 7 grupei taip pat priklauso Prancūzija, Italija, Japonija, Kanada ir JAV.

Vis dėlto TVF tikisi, kad Didžiosios Britanijos augimas 2025 m. padidės iki 1,5 proc., todėl šalis bus tarp trijų stipriausių G 7 valstybių.

JAV pralenks euro zoną

Po lėto, tik 0,4 proc., augimo 2023 m., daugiausia dėl Ukrainos konflikto padarinių, euro zona yra pasirengusi laipsniškam atsigavimui.

Naujausioje apžvalgoje 2024 m. euro zonai TVF prognozuoja 0,8 proc., o 2025 m. – 1,5 proc. augimą.

Tikėtina, kad šį pakilimą lems atsigavęs namų ūkių vartojimas, kurį paskatino energijos kainų ir bendros infliacijos sumažėjimas.

Numatoma, kad sparčiausiai augs Ispanija: 2024 m. ir 2025 m. atitinkamai 1,9 ir 2,1 proc.

Vokietijos 2024 m. augimo prognozė sumažinta iki vos 0,2 proc., t. y. 0,3 procentinio punkto mažiau, palyginti su ankstesnėmis prognozėmis.

Ateinančiais metais sumažėjo Prancūzijos ir Italijos augimo lūkesčiai.

Tikimasi, kad JAV ekonomika gerokai pralenks euro zoną, 2024 m. JAV ūkis augs 2,7 proc., o 2025 m. – 1,9 proc.

Geopolitinė rizika

TVF ekonomistai perspėja, kad Izraelio ir „Hamas“ konfliktui Artimuosiuose Rytuose dar labiau paaštrėjus, gali kilti maisto ir energijos kainų augimas pasaulyje.

Teigiama, kad besitęsiančios atakos prieš laivus Raudonojoje jūroje ir karas Ukrainoje taip pat turės įtakos iki šiol nepaprastai atspariai pasaulio ekonomikai.

Dėl galimo maisto, energijos ir transporto kainų šuolio labiausiai nukentėtų žemesnes pajamas gaunantys gyventojai.

Tikėtina, kad, kilus konfliktui už Izraelio ribų, 2024–2025 m. naftos kainos padidės 15 proc., o vidutinės konteinerių gabenimo išlaidos – 150 proc.

TVF nuomone, šis padidėjimas daugiausia paveiks laivybos maršrutus iš Azijos į Europą.

„Dėl to pinigų politika gali sugriežtėti, o tai sumažins pasaulio ekonomikos aktyvumą“, – teigia fondas.

TVF spėja, kad įvykiai Artimuosiuose Rytuose Europos ekonomikas paveiks labiau nei JAV.

TVF yra tarptautinė organizacija, kurią sudaro 190 valstybių narių. TVF rekomendacijos padeda vyriausybėms ir įmonėms planuoti investicijas. TVF įžvalgomis naudojasi centriniai bankai, priimdami sprendimus dėl palūkanų normų.

Augimo prognozės, proc. (2024/2025 m.)

JAV 2,7/1,9

Euro zona0,8/1,5

Vokietija0,2/1,3

Prancūzija0,7/1,4

Italija0,7/ 0,7

Ispanija0,9/1,0

Japonija0,9/1,0

Kanada1,2/2,3

Rusija3,2/1,8

Šaltinis: TVF

2024 04 17 11:26
Spausdinti