Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 30 d.


VERSLO TVARUMAS
Rūšiuoti ne tik atliekas, bet ir duomenis. Kokį darbą dirba tvarumo specialistai?
Audrius Rutkauskas
Bendrovė
A. Rutkauskas.

Kalbant apie tvarumą, visuomenės sąmoningumas vis didėja. Tai pastebime žvelgdami ir į įmones – per pastaruosius metus jos Lietuvoje išskirtinį dėmesį pradėjo skirti tvarumo politikai, veiklos ataskaitoms, taikyti tvarumo indeksus.

Taip pat daugėja tvarių investicinių projektų – SEB banko duomenimis, 2023 m. palyginti su 2022-aisiais su tvarumu susijęs finansavimas padidėjo 82 proc. Didėjant poreikiui integruoti tvarumo aspektus į verslo strategijas, veiksmų planus ir didėjant su tvarumu susijusių projektų skaičiui, savaime suprantama, kad pastebimas ir išaugęs tvarumo specialistų poreikis darbo rinkoje. Pasižiūrėkime, ką veikia tvarumo specialistai ir kokios kompetencijos jiems dar trūksta.

Pirmiausia darbas tvarumo srityje reiškia ESG (Environmental, Social, and Governance – aplinkosaugos, socialinių ir valdymo kriterijų) duomenų tvarkymą. Ši sritis yra gana nauja, todėl vis dar yra pilkų zonų, nenusistovėjusios praktikos, standartų, labai trūksta geros kokybės duomenų. Įmonėms sudėtinga ne tik kaupti, bet kartais net ir apibrėžti, kokie duomenys yra pagrindiniai vertinant įvairius tvarumo aspektus.

Žvelgiant į Baltijos šalių rinką, galima teigti, kad nėra bendro sutarimo, kokius duomenis valstybės renka, kur juos laiko ir kaip juos naudoja. Iš esmės sudėtinga patenkinti lūkesčius, kai nėra vientisos, aiškiai apibrėžtos metodikos ir sutarimo dėl tokių duomenų svarbos norint užtikrinčiau siekti Europos Sąjungos užsibrėžtų tvarumo tikslų, ypač klimato kaitos pažabojimo srityje. Peteris Druckeris, vienas žinomiausių šiuolaikinių įmonių valdymo guru, ne veltui yra pasakęs: „Negalite valdyti to, ko negalite išmatuoti.“ Todėl su tvarumu susiję duomenys ir yra tokie svarbūs pertvarkant visuomenę, kad ši veiktų pagal mažai anglies dioksido į aplinką išskiriančios ekonomikos principus.

Kokia kompetencija būtina

Šiandien svarbiausia kompetencija – duomenų analitikos įgūdžiai. Šių įgūdžių svarba nemažės ir ateityje. Taip pat būtina mokėti spręsti problemas ir pažvelgti į jas ir iš kitos pusės – numatyti, kokie pokyčiai laukia verslo tvarumo srityje ateityje, kokią įtaką tvarumo veiksniai darys įmonių finansiniams rodikliams. Taip pat būtina mokėti rasti būdus, kaip išspręsti šias problemas, kai tam tikrų duomenų vis dar trūksta, ir galiausiai – matyti visą kontekstą, gebėti iššifruoti duomenis ir rodiklius kitų sričių specialistams bei pateikti informaciją jiems suprantama kalba.

Iš esmės ateities tvarumo specialistas turi pasižymėti šių įgūdžių puokšte: duomenų analitika, komunikavimo, projektų bei suinteresuotų asmenų valdymo (stakeholder management) gebėjimais. Be abejo, žinios arba didelis smalsumas suprasti klimato kaitos, tvarumo aktualijas, problematiką ir rasti sprendimo būdus – tai taip pat itin svarbios savybės.

Nuo ko pradėti?

Turint išvardytas kompetencijas arba stiprų potencialą, kyla klausimas, nuo ko pradėti siekiant karjeros tvarumo srityje. Bėda ta, kad organizacijos dažniausiai ieško jau patyrusių specialistų. Tokiu atveju karjerą neseniai pradėjusiam ar sritį keisti nusprendusiam žmogui tampa sunku pakeisti kryptį ir rasti darbo vietą.

Puiki galimybė – stažuočių programos, padedančios kartu užaugti, geriau perprasti ESG duomenų tvarkymą ir geriau suprasti tvarumo aktualijas. Pavyzdžiui, SEB bankas tokiems kandidatams siūlo tarptautinę 9 mėnesių stažuotės programą su galimybe pasilikti dirbti SEB Baltijos šalių tvarumo biuro komandoje, kuri atsakinga už tvarumo darbotvarkės įgyvendinimą. Programos dalyviai turės išskirtinę galimybę stažuotis užsienyje, spręsti verslo iššūkius ir tobulėti tvarumo duomenų srityje.

Jeigu dar tik rinkčiausi karjeros kryptį ir galvočiau apie karjerą tvarumo srityje, būčiau norėjęs išbandyti jėgas tokioje stažuočių programoje. Tik pradėjęs karjerą Jungtinėje Karalystėje dalyvavau panašioje programoje, tik kitoje srityje, ir neabejoju, kad tai buvo vienas geriausių sprendimų, kuris paklojo labai tvirtus pamatus sėkmingai karjeros raidai. Šios ir panašių programų dalyviai įgyja patirties, į kurią dabar, būdamas tvarumo vadovu, stipriai atsižvelgčiau ieškodamas komandos pastiprinimo.

Audrius Rutkauskas yra SEB banko Tvarumo skyriaus vadovas.

2024 04 02 10:32
Spausdinti